dissabte, 15 de març del 2008

Activitat final. Valoració i propostes

Realment l'experiència amb les eines web 2.0 ha estat molt profitosa. El que més m'ha impressionat de totes les eines 2.0 que hem provat durant el curs és la seva senzillesa d'ús i el fet de com treuen rendiment de la col·laboració de milers i milers d'usuaris anònims.

Pel que fa a l'aplicació del web 2.0 a les biblioteques, crec que aquest és un camp encara molt per explotar. Com comenten alguns companys, les pàgines web de les nostres biblioteques són 1.0, excepte poques excepcions. Per no parlar dels catàlegs, que realment s'han quedat molt i molt antiquats: malgrat que permetin la consulta remota o tràmits online com la reserva o la renovació de documents, què lluny encara estan de ser com Librarything.

Apunto a continuació algunes idees que m'han vingut al cap de com podem integrar algunes eines web 2.0 a les nostres biblioteques.

- Flickr: Ens pot permetre fer un "tour" virtual a la biblioteca, documentar activitats o, per exemple, documentar alguna col·lecció especial (p. ex. alguna portada d'algun exemplar rar de la nostra col·lecció local).

- Google Maps pot ser una bona manera d'indicar on som o com arribar a la biblioteca. També trobo interessant ser presents a Google Earth, inserint-hi alguna foto mitjançant Panoramio. Qui sap, potser així ens descobreix algú que ni sabia que existíem, i en tot cas és una publicitat gratuïta i si esmercem recursos en posicionar-nos als cercadors... perquè no fer servir també eines web 2.0 gratuïtes per donar a conèixer la biblioteca?

- LibraryThing. Jo realment he "flipat" amb aquesta eina, que no té res a envejar a altres amb ànim de lucre com Amazon. Librarything és una gran eina que pot complementar els nostres catàlegs, més que no substituir-los. Per exemple, els registres MARC podrien hiperenllaçar amb l'entrada corresponent d'un document a Librarything.

- Seria molt interessant també que les nostres biblioteques, sobre tot les petites, tinguessin les seves pròpies llibreries temàtiques a Librarything. Penso per exemple en la dinamització que se li podria donar a les nostres col·leccions de novel·la. Però és que hi ha molt més, podríem encoratjar els lectors de la nostra biblioteca a crear els seus propis grups a Librarything. De fet, una de les grans aplicacions que li veig a Librarything són els clubs de lectura virtuals (i els no virtuals, ja que pot ser un gran complement per dinamitzar un club de lectura presencial que no es sol reunir més d'una vegada al mes).

- Les bitàcoles també poden ser un gran aliat en la feina de dinamització. Penso, per exemple en la difusió de les nostres activitats i les novetats de la biblioteca. En aquest context, l'RSS, és una eina imprescindible. Tinguem o no bitàcola, com a mínim l'apartat "notícies i novetats" del web de la biblioteca hauria de poder oferir sindicació RSS.

- Els wikis. Poden ser una gran eina de treball intern. Perquè no crear un wikitesaure o precatalogar en plantilles wiki enlloc de fer-ho en plantilles Word? De fet, molta de la documentació interna dispersa en fitxers Word i Excel en carpetes compartides, podria tenir un format wiki, cosa que no treu que, segons el nivell de complexitat de l'organització necessitem eines intranet més desenvolupades.

- Del.icio.us. Si moltes biblioteques ofereixen a les seves pàgines web seleccions de recursos web de temes diversos... perquè no fem que la biblioteca tingui el seu propi usuari del.icio.us amb tots aquests recursos classificats amb tags i categories, compartir aquesta informació públicament i poder-la exportar a qualsevol blog o pàgina web? També des de la biblioteca podríem animar als nostres usuaris a "penjar" els seus "del.icio.us" en algun apartat de la nostra pàgina web.